Met behulp van de podoscoop (voetspiegel) kan het totale drukvlak van de voetzolen worden bekeken en geïnterpreteerd.
Terwijl de client op de voetspiegel staat, brengt de podoposturaal therapeut dunne elementen, in het algemeen van kurk, op specifieke plaatsen onder de voetzool aan. Deze kurkelementen hebben een vrijwel onmiddellijke inwerking op de voet en houdingspieren, waardoor de lichaamshouding direct verandert.
Om dit effect blijvend te maken worden deze dunne stukjes kurk tussen twee dunne leren zooltjes geplakt, waardoor het uiterlijk ontstaat van een enigszins geprofileerd inlegzooltje. Confectie vervaardiging kan niet daar iedere voet anders is.
Gewenning
Hoewel het lichaam snel reageert op deze verandering heeft het toch enige tijd nodig om zich aan te passen. Dit kan zich uiten in spierpijnen van korte of langere duur.
De podoposturaal therapeut werkt dan ook met een opbouwsysteem. Gewoonlijk volgen na het eerste onderzoek, met tussenpozen van enkele weken tot maanden, drie tot vier controles, gevolgd door controles eenmaal per jaar indien nodig. In principe hebben de zooltjes een tijdelijk karakter: als de gestimuleerde spiergroepen zich hebben hersteld en de houding is verbeterd, waardoor de klachten zijn verdwenen, kunnen de zooltjes in overleg met de therapeut weer worden weggelaten.